T.C.
CİDE KAYMAKAMLIĞI
İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı
KARAR TARİHİ : 28.11.2020
KARAR NO : 2020 / 50
İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 28.11.2020 Cumartesi günü 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 24. 27. ve 72. maddeleri uyarınca Kaymakam V. Ahmet Fatih SUNGUR başkanlığında Kaymakamlık Toplantı Salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuyu görüşerek karara bağlamıştır.
GÜNDEM:
İlçemizde Koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında konaklama tesislerindeki restoranların faaliyetlerini görüşmek.
KARARLAR:
Koronavirüs (Kovid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.
Gelinen aşamada son dönemde Koronavirüs salgınının yayılımında tüm Dünya’da ve özellikle Avrupa’da hızlı bir artış yaşandığı ve Ülkemizde ve İlçemizde de vaka ve hasta sayılarında yükseliş görüldüğü kamuoyunun malumudur.
Bu doğrultuda 18.11.2020 tarihli ve 47 Nolu İlçe Hıfzıssıhha Kurul kararımızla; içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken yeni kurallar ve tedbirler belirlenerek Kaymakamlığımızca bildirilmiştir.
Mezkur Hıfzıssıhha Kurul kararımız ile restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme yerlerinin 10.00 ila 20.00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel al hizmeti verecek şekilde açık olabileceği; restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00’den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebileceği hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan oteller ve konaklama tesisleri içerisinde bulunan restoran ve lokantaların hangi esaslar çerçevesinde faaliyet verebilecekleri ise İçişleri Bakanlığımızca yayınlanan “Sıkça Sorulan Soruların” 9’uncu maddesinde açıklanmıştır.
Buna rağmen bazı oteller ve/veya konaklama tesislerinde restoran ve lokantalar için belirlenen kurallara aykırı uygulamalar yapıldığı, şartları taşımayan kişilerin otel veya konaklama tesisi içerisindeki restoran veya lokantalara kabul edildiği ya da kısıtlamaları aşmak adına içerisine konaklama da eklenerek müzikli/yemekli eğlence programı paketlerinin satışa sunulduğu görülmektedir.
Bu doğrultuda ve İl İdaresi Kanunu’nun 32/Ç maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27 ve 72’nci maddeleri kapsamında;
1. 18.11.2020 tarihli ve 47 Nolu İlçe Hıfzıssıhha Kurul kararımızla yeme-içme yerleri için getirilen kısıtlamalardan istisna tutulan otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranların sadece konaklama yapan müşterilerine yönelik yemek hizmeti verebilmelerine,
2. Otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranların dışarıya paket servisi yoluyla satış yapmalarına müsaade edilmemesine,
3. Bu yerlere yönelik denetim faaliyetlerinin yoğunlaştırılması ve etkinliğinin artırılmasına,
4. Kimlik Bildirme Kanunu’nun Ek 2’nci maddesinde yer alan “Bu Kanunun 2 nci maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorundadırlar.” hükmü uyarınca konaklama yapan müşterilerin bildirildiği kolluk birimlerince yapılacak denetimlerde, otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlarda bulunan müşterilerin konaklama için bildirimde bulunulan kişiler arasında olup olmadığının muhakkak kontrol edilmesine,
5. Kimlik Bildirme Kanunu çerçevesinde yapılan bildirimlerle otel ve konaklama tesislerinin kendi kayıtları arasında tutarsızlık olup olmadığının denetlenmesine,
6. Otel ve konaklama tesislerinde bulunan restoran, lokanta ve diğer otel salonlarında saat 22.00’den sonra müzik yayınına (canlı müzik, kayıt dinletilmesi vb. her türlü yayın dâhil) hiçbir şartta izin verilmemesine,
İş bu kararın ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesine, karar gereğince ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulamanın takip edilmesine, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari yaptırım uygulanması başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliği ile karar verildi.